Sposób przygotowania:
Tarta z custard , jabłkami i cynamonem
Przygotować ciasto. Mąkę , żółtka oraz cukier puder przełożyć do miski. dodać miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto. Powinno być zwięzłe. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko - 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Ja nie miałam więc dodałam cukier waniliowy. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut w temp 180 stopni. Jabłka obrać, oczyścić z pestek. Jedno jabłko pokroić w kosteczkę, wymieszać z łyżką cynamonu oraz łyżką cukru trzcinowego. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Następną warstwą jest krem custard. Pozostałe jabłka pokroić w plastry. Układać ciasno na kremie. Posypać pozostałym cynamonem i cukrem. Zapiekać 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu odstawić tartę na 20-30 minut. Smacznego:)
fooosy
Tarta jest jeszcze ciepła, ale prezentuje się genialnie, a smakuje jeszcze lepiej :)
agabi22
u mnie zniknęła jeszcze ciepła:)