Mega łasuch

Mega łasuch

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i wyjątkowe smaczne ciasto z połączeniem jabłek i cynamonu.

Tarta z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami
Obrane ze skórki jabłka przekrajam wzdłuż, usuwam gniazdo nasienne, po czym kroję je na średniej grubości plastry. Jabłka łączę z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Na patelni karmelizuję cukier, dodaję jabłka oraz odsączone z wody rodzynki. Całość podsmażam, dodaję cynamon. Kiedy jabłka będą podsmażone, studzę je, przekładam do formy, a następnie nakładam warstwę ciasta francuskiego zalepiając dokładnie brzegi formy. Tartę piekę w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30 minut. Następnie wyjmuję formę, przykładam talerz, przewracam do góry dnem. Ciasto francuskie stanowi spód tarty.
Tarta z jabłkami
Jabłka obrane ze skórki i pokrojone w plasterki wrzucam na patelnię.
Tarta z jabłkami
Jabłka podsmażam na patelni ciągle mieszając.
Tarta z jabłkami
Do podsmażonych jabłek dodaję rodzynki oraz cynamon.
Tarta z jabłkami
Jabłka podsmażam jeszcze przez chwilę, po czym przekładam do formy.