czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta z truskawkami i masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tarta jest delikatna i naprawdę bardzo smaczna. Truskawki można zastąpić np. malinami czy jagodami, będzie równie pyszna;)

Tarta z truskawkami i masą budyniową

Składniki:

Tarta z truskawkami i masą budyniową

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i masą budyniową
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki i żółtka. Żelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnj wody i odstawić, by napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić.