beata

beata

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo smaczna ale kaloryczna

Tarta z truskawkami

Składniki:

Tarta z truskawkami

 

 

  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie),
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody ,
  • szczypta soli.

 

  • Krem:
  • 1 serek mascarpone,
  • 50 g cukru pudru (lub wg własnego uznania),
  • 1 cytryna,
  • kieliszek likieru (opcjonalnie).

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami
1) Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich, wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji. Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części. Na patelnię wlewamy wodę ( tak by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i cukier. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy sok z cytryny wg uznania.2) Przygotowujemy ciasto:na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzone masło. Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki masła rozcieramy między omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.3) Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy masłem. Wylepiamy ciastem ( krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 20 min., ale generalnie do momentu kiedy stanie się ładnie złote na całej powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z formy.4) Nasza szybka konfiturka z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia.5) Przygotowujemy krem: do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny ( ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy do lodówki.6) Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie miała temperaturę pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki, przekrojone na połówki. Można je osypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowo drobnymi listkami mięty lub melissy.Jak podawać? Po 2–3 godzinach i lekkim schłodzeniu, ale nieprzesadnym