mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tarta z truskawkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Spód stanowi kruche ciasto, na które wyłożyłam gęsty budyń, na wierzchu ułożyłam dachówkowato plasterki truskawek, środek ozdobiłam jagodami

Tarta z truskawkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z truskawkami i budyniem

 

  • [forma na tartę o śr. 28 cm]

 

 

  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i budyniem
Spód: Mąkę siekam z cukrem i masłem, dodaję żółtka i całość szybko zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na 30-60 minut. Po czym wałkuję ciasto i na wałku przenoszę do lekko wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto nakłuwam widelcem, kładę na nim pergamin i wysypuję ceramiczne kuleczki (lub fasolę). Wstawiam ciasto z obciążeniem do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę przez 15 minut z obciążeniem, a potem 5 minut bez obciążenia. Krem: W jednej szklance mleka rozpuszczam proszki budyniowe z cukrem, pozostałe mleko doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję chwilę na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Odstawiam do ostudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Letni budyń wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch tarty ozdabiam plasterkami truskawek i jagodami. Całość zalewam lekko tężejącą galaretką i wstawiam do lodówki.
Tarta z truskawkami i budyniem
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, lepię kulę i kładę do lodówki
Tarta z truskawkami i budyniem
Ciasto wałkuję, wylepiam nim formę na tartę, nakłuwam
Tarta z truskawkami i budyniem
Na ciasto kładę pergamin, wysypuję ceramiczne kuleczki
Tarta z truskawkami i budyniem
Na ostudzonym cieście kładę budyń, a potem truskawki