Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami i budyniem
Spód: Mąkę siekam z cukrem i masłem, dodaję żółtka i całość szybko zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na 30-60 minut. Po czym wałkuję ciasto i na wałku przenoszę do lekko wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto nakłuwam widelcem, kładę na nim pergamin i wysypuję ceramiczne kuleczki (lub fasolę). Wstawiam ciasto z obciążeniem do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę przez 15 minut z obciążeniem, a potem 5 minut bez obciążenia. Krem: W jednej szklance mleka rozpuszczam proszki budyniowe z cukrem, pozostałe mleko doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję chwilę na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Odstawiam do ostudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Letni budyń wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch tarty ozdabiam plasterkami truskawek i jagodami. Całość zalewam lekko tężejącą galaretką i wstawiam do lodówki.