Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Piankowa tarta z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tarta nie tylko prosta w wykonaniu, ale i przepyszna. Spód z kruchych ciasteczek, więc całość nie wymaga pieczenia.

Piankowa tarta z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piankowa tarta z truskawkami

 

  • 0,5 kg truskawek
  • 120 g herbatników
  • około 80 g margaryny
  • syrop o smaku orzechów laskowych lub inny aromat
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier kryształ
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piankowa tarta z truskawkami
Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku.

Herbatniki rozkruszyć. Margarynę rozpuścić i wlać do herbatników. Dodać dowolny zapach lub syrop. Całość wymieszać i wyłożyć tym suchy spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, by masa stężała.

Truskawki opłukać, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy galaretka jest już zimna i prawie gęsta, a spód zastygł robimy piankę.

Do miski wsypać cukier wanilinowy i ewentualnie trochę zwykłego cukru. Wlać śmietankę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać galaretkę (trochę zostawić na wierzch) i wymieszać. Wylać na spód. Ułożyć truskawki.

Włożyć do lodówki, by masa zastygła. Na koniec polać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki. Gotowe do podania, kiedy całość dobrze stężeje.

Najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
Piankowa tarta z truskawkami
Masą herbatnikową wyłożyć spód i boki formy do tarty
Piankowa tarta z truskawkami
Truskawki opłukać, obrać i pookroić na mniejsze kawałki
Piankowa tarta z truskawkami
Ubitą śmietanę połączyć z galaretką i wyłożyć na twardy spód
Piankowa tarta z truskawkami
Od razu na piance ułozyć owoce, lekko dociskając