czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasto truskawkowo-karmelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny biszkopt a truskawkowym kremem, zwieńczony masą karmelową i prażonymi orzechami - w sam raz do kawy.

Ciasto truskawkowo-karmelowe

Składniki:

Ciasto truskawkowo-karmelowe

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem truskawkowy:
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • 400 g serka waniliowego naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • krem karmelowy:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 kostka masła
  • posypka orzechowa:
  • 5 dkg orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • do nasączenia:
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo-karmelowe
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x30 cm i piec do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Z truskawek usunąć szypułki, wrzucić do garnka, zagotować, zmiksować blenderem, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia i wystudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z wystudzonym musem truskawkowym. Jeśli masa będzie zbyt rzadka odstawić na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć, a następnie wylać ją na biszkopta i przykryć druga jego częścią.

Masę krówkową zmiksować z masłem i rozsmarować na wierzchu ciasta. Masło, cukier i mleko rozpuścić na patelni, wrzucić orzechy, podsmażyć. Kiedy wystygną posypać nimi ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego