Sposób przygotowania:
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami
Te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke z przepisami czyli "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej"Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st. Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut. Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze lepsza:)
Sarenka
kuchajka
bernika
witam, przepraszam, faktycznie gdzies to umknelo, tuńczyka daje sie na pieczarki a przed zalaniem sosem.
kissandra