bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z naszych ulubionych tart w roli głównej tuńczyk!

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Składniki:

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

 

  • Na ciasto:
  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 3 łyzki wody zimnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Farsz:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g pieczarek
  • duza cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 200ml gęstej smietany 18%
  • sol, pieprz
  • cos zielonego np natka pietruszki
  • masło do smażenia ok 1-2 łyzek
  • ja dodaje jeszcze troche startego sera moze byc np pelśniowy

Sposób przygotowania:

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami
Te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke z przepisami czyli "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej"Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st. Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut. Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze lepsza:)