Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Tarta z wiśniami i kokosowym kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dosyć nie codzienne połączenie, ale bardzo smaczne. Kwaskowa galaretka, a pod nią pyszny i nieco orientalny krem kokosowy to połączenie, które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Uwielbiam ciasta z kokosem, a to właśnie takie jest.

Tarta z wiśniami i kokosowym kremem

Składniki:

Tarta z wiśniami i kokosowym kremem

na ciasto

  • 250 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka

na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g dżemu wiśniowego
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 150 g cukru
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 500 ml wody
  • 200 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 120 g galaretek wiśniowych

Sposób przygotowania:

Tarta z wiśniami i kokosowym kremem
Z mąki, cukru, masła i żółtek zagniatamy ciasto. Chłodzimy około dwóch godzin. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy obciążenie. Pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.

Aby powstała śmietanka kokosowa potrzebujemy dzień wcześniej włożyć mleczko kokosowe do lodówki na całą noc. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy śmietankę kokosową. Miksujemy. Dodajemy śmietanfixy. 

Na wystudzonym cieście smaruje dżem wiśniowy. Następnie smaruje krem. 

Owoce myjemy. Mrożone wiśnie rozmrażamy. Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimną galaretkę umieszczam w lodówce, aby stężała. 
Owoce umieszczam na kremie. Zalewam galaretką. Chłodzę trzy godziny.