czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tarta nie jest mocno słodka ani trudna w przygotowaniu. Smakuje zaś naprawdę wybornie i ładnie się prezentuje.

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni

Składniki:

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni

Kruche ciasto:

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • śmietan- fix,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżek frużeliny z wiśni,
  • 8 sztuk Ptasiego mleczka,
  • 400 g borówki amerykańskiej.

Sposób przygotowania:

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni

ETAP 1:

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni
Zagnieść ciasto, schłodzić i wylepić formę.

Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać margarynę, sypką kawę, cukier i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27 cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180 st. Ostudzić.

ETAP 2:

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni
Zimne upieczone ciasto posmarować frużeliną.

Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni.

ETAP 3:

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni
Na fruzelinę wyłożyć połowę kremu i ptasie mleczko.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan- fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce.