BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Sernik z wiśniami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik to jedno z ulubionych ciast moich bliskich. Dzisiaj polecam pyszny sernik z kwaśnymi wiśniami smakuje wyśmienicie .Może być smacznym ciastem do popołudniowej kawy.

Sernik z wiśniami i kruszonką

Składniki:

Sernik z wiśniami i kruszonką

 

  • Ciasto;
  • mąka 2 szklanki,
  • cukier 3 -4 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 -2 łyżeczki,
  • masło lub margaryna 1 kostka,
  • jajka same żółtka 4 szt,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

 

  • Masa serowa;
  • ser z wiaderka 500 g,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • jajko 1 szt,
  • budyń waniliowy 1 op,
  • masło roztopione 2 łyżki (letnie),

 

  • Dodatkowo;
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki,
  • bułka tarta do wysypania blaszki,
  • wiśnie 250 g, ( rozmrożone)

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami i kruszonką
Ciasto; 

Mąkę przesiać do miski dodać masło o temperaturze pokojowej. 

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka ,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym. 

Zagnieść gładkie ciasto. 

Ciasto podzielić na dwie części. 

2/3 ciasta włożyć do lodówki na 30 minut, a 1/3 wymieszać z wiórkami kokosowymi i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. 

Blaszkę o wymiarach 30/25 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. 

Tak przygotowaną blaszkę wylepić ciastem z lodówki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. 

Zapiekać 15 -20 minut. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. 

Na masę serową rozłożyć rozmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody wiśnie. 

Wiśnie można dosłodzić w razie potrzeby. 

Na wiśnie zetrzeć na tarce (grube oczka) ciasto z zamrażalnika. 

Włożyć ponownie do piekarnika i piec około 35 -45 minut. 

Masa serowa; 

Ser zmiksować z cukrem ,budyniem śmietankowym,cukrem waniliowym,jajkiem a na samym końcu dodać roztopione letnie masło. Całość dokładnie wymieszać.

Tagi:

ciasto