Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami oraz polewą kakaową z mlekiem migdałowym to pyszny deser, idealny na przełom lata i jesieni.

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g marchewki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść wiórków kokosowych
  • 1 duże jabłko (kwaśna odmiana)
  • 1 gruszka

Na polewę:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami

ETAP 1:

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami
Umyte i obrane marchewki ścieramy na tarce

Umyte i obrane marchewki ścieramy na tarce o średnich oczach.

ETAP 2:

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami
Łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksując.
W drugim naczyniu łączymy składniki suche: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, cynamonem, orzechami i wiórkami kokosowymi.
Składniki suche i mokre łączymy ze sobą. Dodajemy marchewkę, miksujemy.

ETAP 3:

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami
Ciasto przekładamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy owoce.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy.
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu ciasta i lekko wciskamy w ciasto.
Ciasto pieczemy w 150 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy.

ETAP 4:

Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami
Przygotowujemy polewę kakaową

Przygotowujemy polewę. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier puder, kakao i mleko migdałowe, energicznie mieszamy, podgrzewając, na jednolitą polewę.
Polewę wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do zastygnięcia.