Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkamiETAP 1:
Umyte i obrane marchewki ścieramy na tarce o średnich oczach.
ETAP 2:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksując.
W drugim naczyniu łączymy składniki suche: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, cynamonem, orzechami i wiórkami kokosowymi.
Składniki suche i mokre łączymy ze sobą. Dodajemy marchewkę, miksujemy.
ETAP 3:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy.
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu ciasta i lekko wciskamy w ciasto.
Ciasto pieczemy w 150 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy.
ETAP 4:
Przygotowujemy polewę. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier puder, kakao i mleko migdałowe, energicznie mieszamy, podgrzewając, na jednolitą polewę.
Polewę wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do zastygnięcia.