Sposób przygotowania:
Cukiniowa tarta ze śliwkami i serami
Ciasto: Do miski przesypać mąkę. Dodać do niej sól, jajko i masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto spłaszczyć, włożyć do woreczka i odłożyć na pół godziny do lodówki. Por dokładnie oczyścić i pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić do niego por, czosnek i papryczkę chili, zeszklić je. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez pestek). Odmierzyć ok. 2,5 szklanki, dodać ją do pora. Dodać też sól, pieprz, mieloną paprykę i przyprawę do ziemniaków. Wszystko wymieszać i smażyć razem tak długo, aż cukinia zmięknie. Zamieszać od czasu do czasu. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (rozwałkowane ciasto ma mieć trochę większą powierzchnię niż foremka do tarty). Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do foremki i oblepić nim dno i boki, nadmiar ciasta odciąć. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć go np. ziarnami fasoli. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po upieczeniu usunąć papier i fasolę. 2 jajka lekko ubić. Wlać je do usmażonej cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukiniową masę przełożyć do podpieczonego spodu, wygładzić powierzchnię. Śliwki umyć (użyłam fioletowych śliwek trochę większych od węgierek), naciąć je wzdłuż do połowy, usunąć pestki. Ser rokpol pokroić na 10 małych kawałków. Po kawałku sera włożyć do każdej śliwki w miejsca po pestkach. Nadziane serem śliwki powtykać w cukiniową masę. Cebulę pokroić w plasterki (wystarczą 4) i rozdzielić na pojedyncze krążki. Na masie cukiniowej rozłożyć plasterki bardzo małej, młodej cukinii (będą one chrupiącym akcentem), posypać krążkami cebuli. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nim wierzch tarty. Tartę piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny. W tym czasie przygotować sos. Majonez dokładnie wymieszać z serkiem naturalnym i przyprawą tzatziki, odstawić. Upieczoną tartę podzielić na porcje. Każdą porcję polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Tartę można jeść na ciepło lub na zimno.