e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarta ze szparagami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna tarta z warzywami i masą serowo-jajeczną

Tarta ze szparagami i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze szparagami i mozzarellą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szparagami i mozzarellą
Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 25 min. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki silikonowej formy do tarty, ciasto gęsto nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temp. 180°C na 15 min. Farsz: Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na podpieczonym cieście. Pomidory pokroić w półplasterki, szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, pokroić w 1,5 cm kawałki. Pomidory, szparagi i bazylię rozłożyć na mozzarelli. Masa jajeczna: Jajka ubić ze śmietaną, doprawić przyprawami i zalać równomiernie tartę. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 40 min. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią. Smacznego!
Tarta ze szparagami i mozzarellą
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki silikonowej formy do tarty oraz gęsto nakłuć widelcem
Tarta ze szparagami i mozzarellą
Pomidory, szparagi i bazylię rozłożyć na mozzarelli
Tarta ze szparagami i mozzarellą
Masa jajeczna: jajka ubić ze śmietaną, doprawić przyprawami i zalać równomiernie tartę
Tarta ze szparagami i mozzarellą
Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 40 min.