Sposób przygotowania:
Tarta ze szparagami i mozzarellą
Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 25 min. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki silikonowej formy do tarty, ciasto gęsto nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temp. 180°C na 15 min. Farsz: Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na podpieczonym cieście. Pomidory pokroić w półplasterki, szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, pokroić w 1,5 cm kawałki. Pomidory, szparagi i bazylię rozłożyć na mozzarelli. Masa jajeczna: Jajka ubić ze śmietaną, doprawić przyprawami i zalać równomiernie tartę. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 40 min. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią. Smacznego!