Sposób przygotowania:
Tarta zupa ogórkowa
Ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostką, zalewamy ok 1 litrem zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli i dodajemy kostkę rosołową - gotujemy.
Ogórki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych ogórków wlewamy ok 1,5 szklanki wody spiod kiszonych ogórków do zaostrzenia smaku.
Kiedy ziemniaki są już miękkie można dodać ogórki (inaczej ziemniaki stwardnieją) oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwile.
Zupe można zabielić śmietaną, wtedy ma łagodniejszy smak
Ogórki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych ogórków wlewamy ok 1,5 szklanki wody spiod kiszonych ogórków do zaostrzenia smaku.
Kiedy ziemniaki są już miękkie można dodać ogórki (inaczej ziemniaki stwardnieją) oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwile.
Zupe można zabielić śmietaną, wtedy ma łagodniejszy smak