Sposób przygotowania:
Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym
CIASTO- Połączyć wszystkie suche składniki, dodać zimne masło i rozetrzeć z sypkimi składnikami na malutkie grudki. Roztrzepać jajko i dodać do masy, dobrze wymieszać, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wyciąć placki wielkości foremek(wyjdzie ok 15 babeczek), wysmarować foremki tłuszczem, wyłożyć je ciastem i nakłuć widelcem. Piec 20minut w temperaturze 180*C. Ostrożnie wyjąć z foremek i schłodzić. NADZIENIE- Wymieszać 100ml mleka ze skrobią i cukrem, w pozostałym mleku namoczyć żelatynę i na małym ogniu ją rozpuścić, wrzucić plastry imbiru(bez skórki), dodać do niej mleko z cukrem i skrobią. NIEUSTANNIE MIESZAJĄC na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć(konsystencja śmietany). jajko roztrzepać lekko i wlać do niego powoli masę, żeby się nie ścięło. Dodać esencję i rozpuszczoną czekoladę, chwilę podgrzewać na niewielkim ogniu. Wyłowić imbir i rozlać masę do ostudzonym spodów. Chłodzić 2-3 godziny w lodówce. Do dekoracji używam prażonych na suchej patelni wiórków.
Ania Hosz