k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cynamonowe, imbirowe, czekoladowe, pyszne!!!

Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym

 

  • ciasto:
  • 150g mąki
  • 50g kakao
  • 90g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 165ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 plastry imbiru świeżego(grubość 2mm)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym
CIASTO- Połączyć wszystkie suche składniki, dodać zimne masło i rozetrzeć z sypkimi składnikami na malutkie grudki. Roztrzepać jajko i dodać do masy, dobrze wymieszać, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wyciąć placki wielkości foremek(wyjdzie ok 15 babeczek), wysmarować foremki tłuszczem, wyłożyć je ciastem i nakłuć widelcem. Piec 20minut w temperaturze 180*C. Ostrożnie wyjąć z foremek i schłodzić. NADZIENIE- Wymieszać 100ml mleka ze skrobią i cukrem, w pozostałym mleku namoczyć żelatynę i na małym ogniu ją rozpuścić, wrzucić plastry imbiru(bez skórki), dodać do niej mleko z cukrem i skrobią. NIEUSTANNIE MIESZAJĄC na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć(konsystencja śmietany). jajko roztrzepać lekko i wlać do niego powoli masę, żeby się nie ścięło. Dodać esencję i rozpuszczoną czekoladę, chwilę podgrzewać na niewielkim ogniu. Wyłowić imbir i rozlać masę do ostudzonym spodów. Chłodzić 2-3 godziny w lodówce. Do dekoracji używam prażonych na suchej patelni wiórków.
Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym
Składniki ciasta odmierzamy i łączymy suche ze sobą
Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym
DOdajemy simne masło i rozcieramy między palcami szybko, żeby masło nie roztopiło się
Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym
Dodać roztrzepane jajko i szybko wymieszać na jednolitą masę
Tartaletki cynamonowe z kremem imbirowym
Piec spody w 180*C przez 20 minut a potem ostrożnie wyjąć z foremek i studzić