Sposób przygotowania:
Młoda kapusta w cieście
Drobno poszatkowaną młodą kapustę z marchewką i cebulą gotujemy ok 20-30 minut. Doprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem.
Po ugotowaniu kapustę przekładamy na sitko aby obciekła.
Robimy ciasto.
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka, gdy rozczyn podrośnie wlewamy go do mąki. Dodajemy przyprawy, resztę mleka, żółtko i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy foremkę 25 x 18 cm i posypujemy bułką tartą.
Część wyrośniętego ciasta zostawiamy na wierzch , resztą wykładamy dno i boki foremki.
Plastry szynki kładziemy na ciasto , większość połówek ogórków i polewamy ketchupem.
Przykrywamy odciśniętą kapustą, na niż rozkładamy resztę ogórków , po środku wyciskamy ketchup.
Resztę ciasta wałkujemy , robimy wzorek na kapuście, i smarujemy rozmąconym żółtkiem z solą ziołową.
Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C.
Po ugotowaniu kapustę przekładamy na sitko aby obciekła.
Robimy ciasto.
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka, gdy rozczyn podrośnie wlewamy go do mąki. Dodajemy przyprawy, resztę mleka, żółtko i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy foremkę 25 x 18 cm i posypujemy bułką tartą.
Część wyrośniętego ciasta zostawiamy na wierzch , resztą wykładamy dno i boki foremki.
Plastry szynki kładziemy na ciasto , większość połówek ogórków i polewamy ketchupem.
Przykrywamy odciśniętą kapustą, na niż rozkładamy resztę ogórków , po środku wyciskamy ketchup.
Resztę ciasta wałkujemy , robimy wzorek na kapuście, i smarujemy rozmąconym żółtkiem z solą ziołową.
Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C.
Justi2401
CORAL