Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na przyjęcie robiłam m.in. talerz tartaletek. Wśród nich znalazły się tartaletki z kremem śmietanowym z dodatkiem ajerkoniaku oraz z borówkami.

Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami

 

 

  • Na krem:
  • 250 mg śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ajerkoniaku

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami
Robimy kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem, a potem zagniatamy ciasto ręcznie.

Ciasto przekładamy do folii i chłodzimy w lodówce pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy jego kawałki za pomocą foremek do tartaletek.

Kruche tartaletki pieczemy w 180 st. C do zarumienienia - ok. 20 minut. Studzimy.

Robimy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i ajerkoniak.

Gotowy krem rozsmarowujemy na tartaletkach. Dekorujemy tartaletki borówkami i kleksami z ajerkoniaku.
Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami
Na tartaletkach rozsmarowujemy krem - za chwilę babeczka będzie dekorowana
Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami
Do naszych tartaletek wykorzystujemy ciasto kruche
Tartaletki z ajerkoniakiem i borówkami
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwany widelcem