Sposób przygotowania:
Tartaletki z czereśniamiETAP 1:
Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko. Wlać śmietanę. Wkroić zimne masło. Wsypać cukier puder i waniliowy. Zagnieść szybko ciasto Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na min.2-3 godziny (u mnie cała noc). Następnie ciasto podzielić sobie na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na grubość ok. 3-4mm.
Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub mąką. Wlepić rozwałkowanym ciastem. Foremki wstawić do piekarnika. Piec aż się ładnie zarumienią. Ja piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Tartaletki można robić w foremkach lub wyjąć spody i przełożyć je na talerz.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić. Biały ser zblendować z jogurtem naturalnym i wymieszać z zimną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do kruchych spodów do 3/4 wysokości spodów.
Galaretkę z pianką rozpuścić w 300 ml gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Czereśnie wypestkować. Poukładać je na masie serowej i polać tężejącą galaretką z pianką.
Ciastka wstawić do lodówki żeby się schłodziły i stężały na min. kilka godzin.