WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Tartaletki z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tartaletki z ciasta kruchego wypełnione masą serową na zimno z czereśniami i galaretką z pianką. Fajny deser na ciepłe dni.

Tartaletki z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki z czereśniami

Kruche spody

Madzienie

  • 250g białego chudego sera w kostce
  • ok. 150g jogurtu naturalnego bardzo gęstego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa z pianką
  • świeże czereśnie

Sposób przygotowania:

Tartaletki z czereśniami

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko. Wlać śmietanę. Wkroić zimne masło. Wsypać cukier puder i waniliowy. Zagnieść szybko ciasto Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na min.2-3 godziny (u mnie cała noc). Następnie ciasto podzielić sobie na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na grubość ok. 3-4mm.

Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub mąką. Wlepić rozwałkowanym ciastem. Foremki wstawić do piekarnika. Piec aż się ładnie zarumienią. Ja piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Tartaletki można robić w foremkach lub wyjąć spody i przełożyć je na talerz.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić. Biały ser zblendować z jogurtem naturalnym i wymieszać z zimną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do kruchych spodów do 3/4 wysokości spodów.

Galaretkę z pianką rozpuścić w 300 ml gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Czereśnie wypestkować. Poukładać je na masie serowej i polać tężejącą galaretką z pianką.

Ciastka wstawić do lodówki żeby się schłodziły i stężały na min. kilka godzin.

Tartaletki z czereśniami
Tartaletki po zalaniu tężejącą galaretką z pianką
Tartaletki z czereśniami
Wydrylowane czereśnie poukładane na masie serowej
Tartaletki z czereśniami
Tartaletki wypełnione tężejącą masą serową
Tartaletki z czereśniami
Upieczone kruche korpusy tartaletek przed wyjęciem z foremek.