Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser dla amatorów gorzkiej czekolady, która idealnie komponuje się ze śliwkami. Całości dopełnia odrobina alkoholu.

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami

Składniki:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami

Na kruche ciasto:

Na krem:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 śliwek
  • czubata łyżka nalewki śliwkowej

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami

ETAP 1:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami
Kruche ciasto przekładamy do foremek, pieczemy

Zagniatamy kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, wbijamy jajko. Dodajemy zimne masło, siekamy je nożem. Ciasto zagniatamy do połączenia się składników. Zagniecione ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kawałki przy pomocy foremek. Ciasto przekładamy do foremek, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, do zarumienienia.

ETAP 2:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej

Jajka ubijamy na parze wraz z cukrem, do białości.
Czekoladę łamiemy na cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy ubite jajka, a następnie nalewkę, mieszamy, studzimy.
Masło miksujemy, dodajemy krem czekoladowy, miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 3:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami
Umyte śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki

Śliwki myjemy, osuszamy, odrywamy "ogonki", kroimy na połówki, wyrzucamy pestki.
Śliwki przeznaczone do kremu kroimy w kostkę.
Śliwki przeznaczone do dekoracji kroimy na ćwiartki.

ETAP 4:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami
Śliwki łączymy z kremem czekoladowym, wypełniamy nim tartaletki

Śliwki dodajemy do kremu, mieszamy.

ETAP 5:

Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkami
Kruche tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy

Kruche tartaletki wypełniamy kremem. Wierzch dekorujemy ćwiartkami śliwek i mini-bezikami. Wstawiamy do lodówki.

Tagi:

ciasta