Sposób przygotowania:
Tartaletki ze śliwkami
Jajko rozbić. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać jajko, cukier, skórke cytrynową , praz posiekaną na kawałki zimna margarynę. Ciasto szybko zagnieść i uformować w kulę, po czym zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, rozciąć wzdłuż i usunąć pestki. Połówki śliwek pokroić na cząstki. Foremki na tarta letki nasmarować tłuszczem i wylepić je ciastem. Spody ponakłuwać widelcem, po czym posmarować powidłami. Na powidłach ułożyć pokrojone śliwki. Posypać cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny. Konfiturę z moreli podgrzać i przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzchy tartaletek.