szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Tartaletki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tartaletki z węgierkami i konfiturą morelową

Tartaletki ze śliwkami

Składniki:

Tartaletki ze śliwkami

 

  • 600 gram węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Pół szklanki cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 kostka margaryny
  • Pół szklanki powideł ze śliwek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki konfitury z moreli
  • Tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki ze śliwkami
Jajko rozbić. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać jajko, cukier, skórke cytrynową , praz posiekaną na kawałki zimna margarynę. Ciasto szybko zagnieść i uformować w kulę, po czym zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, rozciąć wzdłuż i usunąć pestki. Połówki śliwek pokroić na cząstki. Foremki na tarta letki nasmarować tłuszczem i wylepić je ciastem. Spody ponakłuwać widelcem, po czym posmarować powidłami. Na powidłach ułożyć pokrojone śliwki. Posypać cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny. Konfiturę z moreli podgrzać i przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzchy tartaletek.