patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna wegetariańska wersja tartaletek z duszoną cukinią i szpinakiem. Idealnie. Smak ostry i curry.

Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem

 

  • 400 g ciasta kruchego
  • 1 cukinia
  • 2 garście szpinaku
  • 1 pęczek natki pieteuszki
  • przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany,
  • 2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 00 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem
Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram i kroję w drobną kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam olek kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry.

Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje. Farsz studzę. Do foremek gdzie jest ciasto kładę porwaną mozzarelle a następnie farsz. Na koniec posypuję na wierzch jeszcze raz mozzarellą.

Piekę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem. 
Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem
Cukinię obieram i bardzo drobmo kroję w kostkę.
Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem
Z ciasta wykrajam okręgi. Następnie przekladam do foremki.
Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem
Ser dokładnie rwę na małe części i posypuję ciasto.
Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem
Duszoną cukinię ze szpinakiem dodaję na ser.
Tartaletli z duszoną cukinią i szpinakiem
Na koniec jeszcze raz posypuję serem.

Tagi:

tarta cukinia