SUPERPRZEPIS

Tarta z porem i szpekiem

  • 2
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tarta z porem i szpekiem Więcej zdjęć (5)

Pikantna tarta z porami ze względu na walory smakowe i odżywcze (zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały posiłek.

Składniki:

Tarta z porem i szpekiem

 

 

  • 250 gr serka ricotta
  • 2 duże pory
  • 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku)
  • 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro Spain semi dry)
  • 4 jajka
  • 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z porem i szpekiem
ciasto: Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min.

nadzienie: Pory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu. Do miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek. W przypadku boczku, należy najpierw podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut.
Tarta z porem i szpekiem
Pory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu
Tarta z porem i szpekiem
Do miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek.
Tarta z porem i szpekiem
Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową
Tarta z porem i szpekiem
Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu. Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem.