Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Tatar z Łososia Norweskiego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tatar z łososia to bardzo szybka, wytworna i elegancka potrawa. W dodatku jest bardzo zdrowa. Jej ogromną zaletą jest też to, że nadaje się na każdą okazję.

Tatar z Łososia Norweskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tatar z Łososia Norweskiego

 

  • 600 g. świeżego fileta z łososia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały korniszon
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • sok z cytryny
  • maggi
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz (świeżo zmielony)

 

Sposób przygotowania:

Tatar z Łososia Norweskiego
► Zdjąć skórę z ryby (pozostałości po skórze - szare miejsca usunąć ostrym nożem) i upewnić się że wszystkie ości zostały usunięte, pominięte ości wyciągnąć pęsetą. Filet z łososia pokroić w drobną kostkę lub zeskrobać widelcem. ► Rybę wrzucić do salaterki, skropić sokiem z cytryny, dodać sos sojowy, pastę wasabi, następnie dodać, drobno posiekane kapary, pokrojony w kostkę korniszon i bardzo drobno pokrojony por i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i ostrożnie wymieszać. ► Tatar odstawić na chwilę do lodówki, następnie dodać olej, posypać natką pietruszki i delikatnie wymieszać. Podać z bagietką lub żytnim chlebem.
Tatar z Łososia Norweskiego
Pokrojony filet z łososia wrzucić do salaterki - dodać przygotowane składniki - przyprawić i ostrożnie wymieszać.
Tatar z Łososia Norweskiego
Zdjąć skórę z ryby i upewnić się że wszystkie ości zostały usunięte - pominięte ości wyciągnąć pęsetą.