KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tatar z łososia i zieloną salsą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tatar z łososia i zielona salsa, doskonała przekąska na karnawał.

Tatar z łososia i zieloną salsą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tatar z łososia i zieloną salsą

 

  • 150 g świeżego łososia,
  • 1 szt małego dojrzałego awokado,
  • 1 szt jajka przepiórczego,
  • 1 łyżeczka czarnego kawioru,
  • 2 szt kaparów marynowanych,
  • 1 szt szalotki,
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • dobra oliwa,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • zielenina do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Tatar z łososia i zieloną salsą
Fileta z łososia dokładnie siekamy ciężkim, ostrym nożem na bardzo drobną miazgę, nigdy nie mielimy w maszynce. Szalotkę, kapary, awokado obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Jako pierwsze przygotowujemy tatara, łososia mieszamy z musztardą, połową szalotki, kaparami, doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, skrapiamy cytryną i oliwą, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. W wolnym czasie przygotowujemy zieloną salsę, do awokado dodajemy połowę szalotki, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, mieszamy. Do okrągłych foremek układamy tatara oraz salsę, wykładamy na talerz udekorowany zieleniną, dodajemy jajko i kawior. SMACZNEGO. Do dania polecam zimne Prosecco z włoskiego regionu Veneto. Jest to obszar produkujący dobre i nie drogie białe wino ze szczepu o tej samej nazwie.
Tatar z łososia i zieloną salsą
Łososia dokładnie czyścimy, osuszamy, filetujemy.
Tatar z łososia i zieloną salsą
Siekamy na bardzo drobną kostkę, wręcz miazgę.
Tatar z łososia i zieloną salsą
Talerz dekorujemy zieleniną, ja na spód dodaję plasterek bekonu.
Tatar z łososia i zieloną salsą
Zieleniną układamy pod gotowym tatarem z łososia.