SUPERPRZEPIS

Tatar z łososia w ryżowej koszulce

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Tatar z łososia w ryżowej koszulce Więcej zdjęć (5)

Wytworne danie o niesamowitej prostocie, w każdych ustach pobudza kubki smakowe do ciężkiej pracy.

Składniki:

Tatar z łososia w ryżowej koszulce

 

  • 150 gramów świeżego surowego fileta z łososia,
  • 1 sztuka ogórka,
  • 1 sztuka awokado,
  • majonez japoński, doskonale pasuje również majonez winiary,
  • 4 sztuki papieru ryżowego,
  • chrzan japoński wasabi, można ominąć chrzan,
  • połówka cytryny,
  • sos sojowy do sushi,

Sposób przygotowania:

Tatar z łososia w ryżowej koszulce
Po pierwsze przygotowuje filet z łososia, kroję w drobną kostkę, skrapiam cytryną i odstawiam na kilka minut. Następnie przygotowuję ogórka, obieram, wykrawam nasiona i kroję w drobne paski nie dłuższe niż przygotowywane rolki. W taki sam sposób oprawiam awokado( pamiętaj zawsze dobierając się do awokado musimy zacząć od przepołowienia na połowę i wyciągnięcia pestki a następnie dopiero kroimy i oddzielamy skórkę). Papier ryżowy moczymy pod wodą układamy na desce, czekamy aż zmięknie i będzie można go formować. Na rozłożony papier układamy kolejno, kawałek ogórka, awokado, posiekany łosoś, chrzan wasabi i majonez. Całość zwijamy jak sajgonki, układamy na talerzu dekorujemy zieleniną w miseczce podajemy sos sojowy. Jak wszystko gotowe zapraszamy swoją drugą ukochaną połowę otwieramy dobre wino i wieczór na pewno bardzo udany. Smacznego
Tatar z łososia w ryżowej koszulce
Etap 1
Tatar z łososia w ryżowej koszulce
Etap 2
Tatar z łososia w ryżowej koszulce
Etap 3
Tatar z łososia w ryżowej koszulce
Etap 4