lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

TEBIRKES duńskie bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi, zobaczymy co z tego mi wyjdzie.

TEBIRKES duńskie bułeczki Więcej zdjęć (11)

Składniki:

TEBIRKES duńskie bułeczki

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

  • ziarna słonecznika 100 g
  • woda do posmarowania

Sposób przygotowania:

TEBIRKES duńskie bułeczki

Krok 1

Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu. Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.

Krok 2

Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.

Krok 3

Ciasto wałkuje 30 x 40, 2/3 ciasta smaruje masłem i składam do środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na 12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika. Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 4

Nastawiam piec na 250 stopni, a kiedy wstawiam bułeczki to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.

TEBIRKES duńskie bułeczki
Wlewam cieple mleko do misy 400 ml( nie gorące).
TEBIRKES duńskie bułeczki
Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże.
TEBIRKES duńskie bułeczki
Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.
TEBIRKES duńskie bułeczki
Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę. Krok 2 Rozczyn wyrósł
TEBIRKES duńskie bułeczki
Dodaję resztę mąki masło cukier i sól.
TEBIRKES duńskie bułeczki
Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.
TEBIRKES duńskie bułeczki
Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i składam do środka nieposmarowaną cześć
TEBIRKES duńskie bułeczki
Zakładam posmarowaną częścią.
TEBIRKES duńskie bułeczki
Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na 12 x 50 cm
TEBIRKES duńskie bułeczki
Kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.