Sposób przygotowania:
TEBIRKES duńskie bułeczkiKrok 1
Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu. Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.
Krok 2
Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.
Krok 3
Ciasto wałkuje 30 x 40, 2/3 ciasta smaruje masłem i składam do środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na 12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika. Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
Krok 4
Nastawiam piec na 250 stopni, a kiedy wstawiam bułeczki to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.