kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Tęczowa krajanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto, często u nas gości, ładnie się prezentuje.

Tęczowa krajanka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tęczowa krajanka

 

  • 200 g masła lub margaryny
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3 budynie: kakaowy, waniliowy i malinowy
  • Polewa malinowa:
  • 1 łyżeczka dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka rumu
  • 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tęczowa krajanka
1. Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać jogurt, mleko i część przesianej mąki. Z białek ubić pianę, dodać resztę przesianej mąki z proszkiem, całość połączyć z masą. 2. Ciasto podzielić na 3 części i każdą wymieszać z innym budyniem. Ciasto wkładać łyżką w kierunku przekątnej (na przemian) do natłuszczonej formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30-40 min w 180 st. 3. Cukier puder przesiać i zmieszać z resztą składników. Gorące ciasto posmarować polewą malinową.
Tęczowa krajanka
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i smakuje.

Tagi:

jajko jajka