madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tęczowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne ciasto z kolorami tęczy którym rozpieszczam dzieciaki kuzynek :)

Tęczowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowiec

 

  • 1 biszkopt z 3 jaj
  • 1 czerwona galaretka
  • 1 niebieska galaretka
  • 1 żółta galaretka
  • 1 zielona galaretka
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tęczowiec
Galaretki niebieską, żółtą i czerwoną rozpuszczamy w szklance wody każdą i pozostawiamy aż ostygną. Mleko z puszki ubijamy z cukrem pudrem , aż podwoi swoją objętość i będzie bardzo gęste. Do każdej galaretki dodajemy 13 część ubitego mleka i dokładnie mieszamy. Na środek biszkoptu wlewamy 4 łyżki niebieskiej masy, potem 4 łyżki żółtej , a następnie czerwonej i zaczynamy ponownie od niebieskiej. W miarę jak będziemy powtarzać tę czynność masa rozpłynie się na boki tworząc falę.Gdy wlejemy wszystkie masy wkładamy ciasto do lodówki aby stężało. W tym czasie owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki ( ja użyłam brzoskwiń i kiwi, ale można użyć innych takich jak lubimy albo akurat są w sezonie.

Wyjmujemy ciasto z lodówki układamy owoce i zalewamy zieloną galaretką także rozpuszczoną w szklance wody. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki.
Tęczowiec
Żółtą czerwoną i niebieską galaretkę rozpuszczamy w szklance wody każdą
Tęczowiec
Mleko z puszki ubijamy z cukrem pudrem aż podwoi swoją objętość
Tęczowiec
Na biszkopt wlewamy po 4 łyżki z każdej masy
Tęczowiec
Na piance układamy wcześniej przygotowane owoce

Tagi:

biszkopt