Sposób przygotowania:
Ciasto Metrowiec
1. Ciasto jasne i ciemne: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Strumyczkiem wlewać olej i wodę, nadal miksować. Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dać ½ mąki i ½ proszku do pieczenia. Do drugiej dać resztę mąki i proszku do pieczenia oraz kakao. Składniki delikatnie wmieszać do części. Masy przelewamy do jednej blaszki o wymiarach 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby masy się ze sobą nie zmieszały! Są dosyć gęste. Ja na jedną połowę blaszki wylałam jasną masę, a na drugą ciemną). Piec w 180st.C około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Ostudzone ciasta oddzielić nożem (tak, aby mieć ciasto jasne i ciemne). Każde pokroić na prostokąty o tej samej wielkości. 2. Krem budyniowy: Budyń ugotować jak zalecane jest na opakowaniu (zmniejszyć tylko ilość mleka do 450 ml.) Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksując do powstania puszystego kremu. 3. Krem nakładać pomiędzy ciemne, a jasne ciasto (na wzór metro) 4. Polewa: wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przestudzić. Polać nią ciasto. Schłodzić w lodówce. Kroić na skok. Smacznego!