Sposób przygotowania:
Kokosowy metrowiec
Na początek należy przygotować dwie miski.
Do obu misek rozdzielić po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju.
Zagotować wodę, przestudzić i też rozdzielić równo do tych misek.
Dodać porcje mąki zmieszanych z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, do jednej miski dodać kakao a do drugiej łyżkę mąki.
Zawartość jednej jak i drugiej miski zmiksować a potem ubić pianę i rozdzielić na dwie części.
Delikatnie połączyć z ciastami.
Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.
Ciasta piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Potem oba ciasta wystudzić i pociąć na kromki.
Mleko w części 2/3 zagotować razem z cukrem a w reszcie mleka wymieszać żółtka i obie mąki.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
Zakryć szczelnie budyń w garnku folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło zmiksować a potem dodawać porcjami chłodny budyń, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.
Gotową masą przekładać wszystkie plastry ciasta na przemian raz ciasto ciemne, masa i jasne ciasto i tak do końca.
Najlepiej utworzyć sobie jednocześnie dwa ciasta.
Potem wstawić gotowe ciasta do lodówki aby związały i przygotować polewę.
W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
Należy uważać aby nie zagotować.
Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.
Przed podaniem kroić ukośnie.
Do obu misek rozdzielić po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju.
Zagotować wodę, przestudzić i też rozdzielić równo do tych misek.
Dodać porcje mąki zmieszanych z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, do jednej miski dodać kakao a do drugiej łyżkę mąki.
Zawartość jednej jak i drugiej miski zmiksować a potem ubić pianę i rozdzielić na dwie części.
Delikatnie połączyć z ciastami.
Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.
Ciasta piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Potem oba ciasta wystudzić i pociąć na kromki.
Mleko w części 2/3 zagotować razem z cukrem a w reszcie mleka wymieszać żółtka i obie mąki.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
Zakryć szczelnie budyń w garnku folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło zmiksować a potem dodawać porcjami chłodny budyń, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.
Gotową masą przekładać wszystkie plastry ciasta na przemian raz ciasto ciemne, masa i jasne ciasto i tak do końca.
Najlepiej utworzyć sobie jednocześnie dwa ciasta.
Potem wstawić gotowe ciasta do lodówki aby związały i przygotować polewę.
W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
Należy uważać aby nie zagotować.
Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.
Przed podaniem kroić ukośnie.