zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kokosowy metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nowa wersja starej receptury na metrowiec. Ja postanowiłam zrobić wersję kokosową co nadało ciastu fajnego smaku.

Kokosowy metrowiec

Składniki:

Kokosowy metrowiec

 

  • Ciasto jasne :
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

  • Ciasto ciemne :
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

 

 

  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Kokosowy metrowiec
Na początek należy przygotować dwie miski.

Do obu misek rozdzielić po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju.

Zagotować wodę, przestudzić i też rozdzielić równo do tych misek.

Dodać porcje mąki zmieszanych z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, do jednej miski dodać kakao a do drugiej łyżkę mąki.

Zawartość jednej jak i drugiej miski zmiksować a potem ubić pianę i rozdzielić na dwie części.

Delikatnie połączyć z ciastami.

Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.

Ciasta piec w 180 stopniach przez 35 minut.

Potem oba ciasta wystudzić i pociąć na kromki.

Mleko w części 2/3 zagotować razem z cukrem a w reszcie mleka wymieszać żółtka i obie mąki.

Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.

Zakryć szczelnie budyń w garnku folią spożywczą i wystudzić.

Miękkie masło zmiksować a potem dodawać porcjami chłodny budyń, ucierać aż masa będzie gładka.

Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.

Gotową masą przekładać wszystkie plastry ciasta na przemian raz ciasto ciemne, masa i jasne ciasto i tak do końca.

Najlepiej utworzyć sobie jednocześnie dwa ciasta.

Potem wstawić gotowe ciasta do lodówki aby związały i przygotować polewę.

W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

Należy uważać aby nie zagotować.

Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.

Przed podaniem kroić ukośnie.

Tagi:

deser ciasto