Sposób przygotowania:
Metrowiec z kremem adwokatowymPrzygotowanie jasnego ciasta
Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewam naprzemiennie wodę oraz olej.
Na końcu do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 11cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
Przygotowanie ciemnego ciasta
Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotuję tak samo jak ciasto jasne, tylko na końcu dodaję jeszcze kakao. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie kremu
Krem: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, którym odlałam mieszam budynie.
Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier advocat. Dokładnie ucieram.
Przełożenie ciasta
Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą i sklejam z kromką ciemną. Ciemną znów smaruję masą i sklejam z kromką jasną. Tak postępuję aż do wyczerpania składników.
Polewa: Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Polewą polewam metrowca. Wierzch ciasta posypuję owocową posypką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto kroję ukośnie.
Katarzyna J.
marcinka