SUPERPRZEPIS

Metrowiec z kremem adwokatowym

  • 2
  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 500
         
ocena: 4/5 głosów: 31
Metrowiec z kremem adwokatowym

Metrowiec z kremem adwokatowym- ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. To doskonały deser do kawy lub herbaty.

Składniki:

Metrowiec z kremem adwokatowym

Ciasto jasne

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek ciepłej przegotowane wody,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Krem

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70ml likieru jajecznego adwokat

Polewa

  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody,
  • owocowa posypka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Metrowiec z kremem adwokatowym

Przygotowanie jasnego ciasta

Metrowiec z kremem adwokatowym
Przygotuję jasne ciasto. Wykładam na blaszkę i piekę.

Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewam naprzemiennie wodę oraz olej.

Na końcu do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 11cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Przygotowanie ciemnego ciasta

Metrowiec z kremem adwokatowym
Przygotuję ciemne ciasto. Wykładam na blaszkę i piekę.

Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotuję tak samo jak ciasto jasne, tylko na końcu dodaję jeszcze kakao. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie kremu

Metrowiec z kremem adwokatowym
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem, cukrem i likierem.

Krem: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, którym odlałam mieszam budynie.

Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę.

Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier advocat. Dokładnie ucieram.

Przełożenie ciasta

Metrowiec z kremem adwokatowym
Ciasto kroję na kromki i naprzemiennie przekładam kremem.

Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą i sklejam z kromką ciemną. Ciemną znów smaruję masą i sklejam z kromką jasną. Tak postępuję aż do wyczerpania składników.

Polewa: Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Polewą polewam metrowca. Wierzch ciasta posypuję owocową posypką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto kroję ukośnie.


Tagi:

ciasto