gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Terrina,czyli pasztet po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na pierwszy rzut oka to danie wydaje się trudne,a tak naprawdę jest proste i pyszne:)

Terrina,czyli pasztet po francusku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Terrina,czyli pasztet po francusku

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 25 plasterków(bardzo cienkich)bekonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól pieprz
  • 1 duża cebula
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Terrina,czyli pasztet po francusku
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie,odstawiamy do przestygnięcia.Czosnek miażdżymy.Cebulę,czosnek,natkę pietruszki i jajko dodajemy do mięsa mielonego i wszystko dobrze mieszamy.Doprawiamy do smaku. Dużą keksówkę wykładamy folią aluminiową następnie plastry boczku układamy jeden obok drugiego tak by wystawały poza formę,tworząc potem nakrycie pasztetu.Następnie wykładamy połowę mięsa mielonego a na nie dwie piersi z kurczaka i resztę mięsa mielonego(piersi można pokroić na kawałki lub tylko na połowę i równo rozłożyć)wszystko przykryć wystającymi plastrami boczku Całość przykryć folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st.przez 1,5 godziny.
Terrina,czyli pasztet po francusku
Tak to mniej więcej wygląda przed pieczeniem
Terrina,czyli pasztet po francusku
po nakryciu boczkiem lekko przycisnąć wszystko
Terrina,czyli pasztet po francusku
po upieczeniu pozostawić na godzinkę do ostygnięcia,następnie kroić jak kto lubi:)