Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Tilapia panierowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

rzadko robię rybę bo u mnie nie przepadają za żadną jej postacią, ale czasami coś przemycę

Tilapia panierowana

Składniki:

Tilapia panierowana

 

  • 4-5 filetów z tilapii albo pangi
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • do panierowania: mąka i bułka tarta),
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, przyprawa typu vegeta,
  • do smażenia: olej

 

Sposób przygotowania:

Tilapia panierowana
Rybę wyjąć z zamrażarki jakąś godzinę-dwie przed przyrządzaniem, gdy nieco zmiękną skropić sokiem z cytryny. Ma lekko odtajać, ale nie rozmrozić się. Jajka roztrzepać z 1 łyżką kucharka. Filety lekko oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na dość silnym ogniu aż ładnie się zezłoci z obu stron. Gdy ryba jest obsmażona przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i poddusić ją jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.