Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1428]

Pyszna ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taką rybkę można spożywać na zimno jak i na gorąco. W moim domu zawsze na Wigilię ją przygotowuje bo jest bardzo smaczna.

 Pyszna ryba po grecku

Składniki:

Pyszna ryba po grecku

 

  • filety rybne 0.5 kilograma ( panga)
  • bułka tarta
  • olej
  • jajka 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • listek laurowy 2 sztuki
  • sok z cytryny
  • koncentrat pomidorowy 50 gramów
  • marchewka 100 gramów
  • pietruszka 50 gramów
  • cebula 2 sztuki
  • seler 80 gramów
  • ziele angielskie 3 ziarenka

Sposób przygotowania:

Pyszna ryba po grecku
Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zanurzać filety w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem , panierować w tartej bułce i smażyć na oleju na złoty kolor. Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Przełożyć wszystkie warzywa do rondla, podlać olejem, dodać przyprawy, dusić do miękkości, na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze razem poddusić. W szklanej salaterce układać warstwami rybę i warzywa. Ostatnia warstwa powinna być z warzywami. Odstawić salaterkę z rybą do następnego dnia. Udekorować.