Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tilapia w sosie warzywnym na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Potrawa podobna do ryby po grecku tyle , że na ciepło i z orientalną nutką .Zakwasiłam ją suszonym tamaryndowcem.

Tilapia w sosie warzywnym na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tilapia w sosie warzywnym na ciepło

 

  • 6 małych filetów z Tilapii ( lub 3 większe )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 2 większe pieczarki
  • suszony Tamaryndowiec - kawałek wielkości ćwiartki pudełka zapałek
  • 1 koncentrat pomidorowy ( 8 dag)
  • 1 liść Kafiru
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • pieprz mielony
  • szczypta mielonej papryki
  • sól
  • cukier trzcinowy brązowy nierafinowany
  • maggi w płynie
  • mąka
  • olej ( używam z pestek winogron )
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Tilapia w sosie warzywnym na ciepło
Zalać wrzącą wodą ( 1/3 szklanki Tamaryndowiec).Zostawić na 30 minut. Odcedzić i bardzo drobno pokroić -w zasadzie rozetrzeć nożem na miazgę jak czosnek. Obrać warzywa. Pokroić drobno cebule , a resztę warzyw utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). W garnku o grubym dnie rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa ,, cebulę, listek Kafiru, pieprz ziarnisty i Tamaryndowiec . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli. Dodać cukier brązowy , szczyptę papryki. Zalać wodą i dusić 20 minut na małym gazie. Pieczarki pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach olejem. Do duszonych warzyw dołożyć usmażone pieczarki i przecier pomidorowy . Doprawić do smaku maggi w płynie i pozostałymi przyprawami. Rybę osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i ułożyć na gorącym sosie w garnku. Przykryć i zostawić tak przez kilka minut by zmiękła i przeszła aromatem sosu. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody. * Dwie porcje podałam na obiad na ciepło , a 4 pozostałe ułożyłam w pojemniczku ( jak rybę po grecku) i zostawiłam w lodówce - będzie na kolację na zimno ( najlepiej na następny dzień.
Tilapia w sosie warzywnym na ciepło
Utarte warzywa i cebulę smażyć na kilku łyżkach oleju aż zmiękną
Tilapia w sosie warzywnym na ciepło
Do usmażonych warzyw dodać wodę i przyprawy i dusić a potem włożyć koncentrat i usmażone pieczarki
Tilapia w sosie warzywnym na ciepło
Posoloną i posypaną pieprzem Tilapię ( osuszoną ) posypac mąka i usmażyc na rumiano
Tilapia w sosie warzywnym na ciepło
Gotowe porcje ryby ułożyc na goracym sosie i zostawic pod przykryciem kilka minut

Tagi:

winogrona