Sposób przygotowania:
Tilapia w sosie warzywnym na ciepło
Zalać wrzącą wodą ( 1/3 szklanki Tamaryndowiec).Zostawić na 30 minut. Odcedzić i bardzo drobno pokroić -w zasadzie rozetrzeć nożem na miazgę jak czosnek. Obrać warzywa. Pokroić drobno cebule , a resztę warzyw utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). W garnku o grubym dnie rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa ,, cebulę, listek Kafiru, pieprz ziarnisty i Tamaryndowiec . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli. Dodać cukier brązowy , szczyptę papryki. Zalać wodą i dusić 20 minut na małym gazie. Pieczarki pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach olejem. Do duszonych warzyw dołożyć usmażone pieczarki i przecier pomidorowy . Doprawić do smaku maggi w płynie i pozostałymi przyprawami. Rybę osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i ułożyć na gorącym sosie w garnku. Przykryć i zostawić tak przez kilka minut by zmiękła i przeszła aromatem sosu. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody. * Dwie porcje podałam na obiad na ciepło , a 4 pozostałe ułożyłam w pojemniczku ( jak rybę po grecku) i zostawiłam w lodówce - będzie na kolację na zimno ( najlepiej na następny dzień.