Sposób przygotowania:
Tiramisu brzoskwiniowe 4
Tortownicę wykładamy folią, dookoła układamy podłużne biszkopty (trzeba je trochę skrócić). Na dnie tortownicy układamy biszkopty okrągłe, kilka rozkruszamy i posypujemy, tak by cały spód był wypełniony. Jajka sparzamy. Żółtka z cukrem ucieramy nad parą, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje - dodajemy resztkę sera, białka i znów miksujemy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy i mieszamy. Kawę u cukier zalewamy wrzątkiem, mieszamy ro rozpuszczenia, następnie dodajemy wódkę. Brzoskwinie kroimy wg uznania, u mnie plastry. Na biszkopty delikatnie wlewamy kawę - ja robię to łyżką. Układamy warstwami: kawałki brzoskwiń, masa z serkiem i żółtkami, okrągłe biszkopty (również kruszymy), polewamy kawą, masa z serkiem i śmietaną, kawałki brzoskwiń, kakao i czekolada do posypania.
Rady:
użyłam tortownicy o średnicy 20cm
zamiast wódki można dodać standardowo likier amaretto
biszkopty można moczyć w kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej
warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy
Rady:
użyłam tortownicy o średnicy 20cm
zamiast wódki można dodać standardowo likier amaretto
biszkopty można moczyć w kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej
warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy