MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tiramisu brzoskwiniowe 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny włoski deser w nowej odsłonie

Tiramisu brzoskwiniowe 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tiramisu brzoskwiniowe 4

 

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • paczka biszkoptów podłużnych (użyłam Paryskich o smaku morelowym - z Biedronki)
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • kakao do posypania, ewentualnie tarta czekolada

 

  • masa z mascarpone i żółtkami:
  • 300g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 5łyżek cukru

 

  • masa ze śmietanka i serkiem:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g serka mascarpone
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + wrzątek

 

  • wywar kawowy do namoczenia biszkoptów:
  • 1,5łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30ml wódki

Sposób przygotowania:

Tiramisu brzoskwiniowe 4
Tortownicę wykładamy folią, dookoła układamy podłużne biszkopty (trzeba je trochę skrócić). Na dnie tortownicy układamy biszkopty okrągłe, kilka rozkruszamy i posypujemy, tak by cały spód był wypełniony. Jajka sparzamy. Żółtka z cukrem ucieramy nad parą, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje - dodajemy resztkę sera, białka i znów miksujemy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy i mieszamy. Kawę u cukier zalewamy wrzątkiem, mieszamy ro rozpuszczenia, następnie dodajemy wódkę. Brzoskwinie kroimy wg uznania, u mnie plastry. Na biszkopty delikatnie wlewamy kawę - ja robię to łyżką. Układamy warstwami: kawałki brzoskwiń, masa z serkiem i żółtkami, okrągłe biszkopty (również kruszymy), polewamy kawą, masa z serkiem i śmietaną, kawałki brzoskwiń, kakao i czekolada do posypania.

Rady:

użyłam tortownicy o średnicy 20cm

zamiast wódki można dodać standardowo likier amaretto

biszkopty można moczyć w kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej

warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy


  •  


Tiramisu brzoskwiniowe 4
Etap 1
Tiramisu brzoskwiniowe 4
Etap 2