lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Tiramisu na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tiramisu na biszkopcie :)

Tiramisu na biszkopcie

Składniki:

Tiramisu na biszkopcie

 

  • ciasto:
  • 10 białek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru

 

  • masa:
  • 5 żółtek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 60 dag sera mascarpone
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki amaretto
  • filiżanka kawy
  • kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu na biszkopcie
Białka ubij na pianę,do piany dodawaj stopniowo cukier puder oraz cukier zwykły.Gdy piana będzie śnieżnobiała dodaj do niej porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto piecz w natłuszczonej formie w temp 180 st.PO upieczeniu przekrój na pół.
Żółtka ubij na parze z cukrem,cukrem waniliowym i amaretto.Połącz z serkiem mascarpone,wymieszaj.
jeden biszkopt skrop 1/2 filiżanki kawy ułóż na nim połowę masy połóż drugi biszkopt także skropiony kawą a na wierzch połóż pozostałą masę.Na wierzch posyp kakao i wstaw ciasto do lodówki.