SUPERPRZEPIS

Tiramisu na śmietanie

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Tiramisu na śmietanie Więcej zdjęć (5)

Bardzo dobry deser, który można zrobić w ciągu kilku chwil. Nie trzeba dużo, kilka składników i trochę chęci, a na pewno się uda.

Składniki:

Tiramisu na śmietanie

 

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 kieliszki amaretto
  • kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu na śmietanie
Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć na nich pozostałość śmietany. Całość posypać kakao. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego.
Tiramisu na śmietanie
Najpierw przygotować likier na bazie amaretto, kawy i wody.
Tiramisu na śmietanie
Biszkopty maczać w przygotowanym likierze i układać w formie.
Tiramisu na śmietanie
Śmietanę ubić z przygotowanymi składnikami i połowę wyłożyć na biszkopty.
Tiramisu na śmietanie
Podstępować według przepisu, na koniec włożyć ciasto do lodówki.

Tagi:

biszkopt kawa