czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Tiramisu straciatella własnej roboty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Polecam - jest baardzo smaczne. Te porcję udało mi się uchować na jutro do kawy.Ale było ciężko!

Tiramisu straciatella własnej roboty

Składniki:

Tiramisu straciatella własnej roboty

 

  • potrzebne bedzie:

 

  • biszkopt z 6 dużych jajek upieczony w formie 25/40
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1/2-3/4 litra śmietany kremówki 36%
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 75 dkg serka mascarpone
  • 20 dkg czekolady
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru - drobnego
  • kakao słodzone

Sposób przygotowania:

Tiramisu straciatella własnej roboty
Przygotowanie:
Upiec biszkopt (świetnie by tu pasował -biszkopt z kawałkami czekolady.

Jednak ja nie zdąŻyłam go zrobić ale polecam).Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.Smietanę ubić do i dodać namoczoną ,rozpuszczoną i oziębiona żelatynę.
Zółtka ubić z cukrem do puszystości i wymieszać z serkiem.Dodać śmietanę i drobno posiekana czekoladę.
Pierwszy placek biszkoptu nasączyć kawą i wyłozyć2/3 masy.Następnie połozyc drugi placek i również nasaczyc go kawą.Posmarować odrobiną masy,a resztę przekładać do szprycki i robić "bombelki" (tak nazywa je mój synek).Następnie kakao wsypać na sitko i równomiernie posypywać całe ciasto.Należy to robic przed podaniem bo szybko "moknie" i nie wygląda juz tak ciekawie- chociaż smak zostaje.Oczywiście teraz do lodówki na 2-3 godziny.