malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Toffinek na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Toffinek to bardzo fajne i smaczne ciasto. Jedno z moich ulubionych. Naprawdę kusi żeby zrobić go po raz kolejny gdy raz spróbujemy.

Toffinek na biszkopcie

Składniki:

Toffinek na biszkopcie

 

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka kawy do nasączenia,
  • 2 łyżki kakao.
  • Masy:
  • 4 tabliczki czekolady,
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • 1 szklanka pudru pudru,
  • 2 banany,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki śmietany 12%.

Sposób przygotowania:

Toffinek na biszkopcie
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz porcjami żółtka. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem oraz kakaem, dodajemy do masy, mieszamy, wykładamy na blaszkę długości 25 cm, pieczemy biszkopt przez 25 minut w temp. 160 stopni. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (zostawiamy 1/2 tabliczki do dekoracji) . Śmietanę dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, do porcji mniejszej dodajemy 1/3 czekoladowej masy, pozostałą czekoladę dodajemy do porcji większej. Na przestudzonym nasączonym biszkopcie wykładamy masę ciemniejszą, a następnie jaśniejszą, kładziemy krążki bananów, wstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałą część czekolady rozpuszczamy z masłem oraz śmietaną, dekorujemy ciasto.