jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Tofik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placek orzechowy przełożony masą karmelowo-śmietankową oblany czekoladową polewą:)

Tofik

Składniki:

Tofik

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 20-25 dag orzechów włoskich
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ½ l śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tofik
Mleko skondensowane gotować zanurzone w wodzie 3 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Orzechy pokroić drobno. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru kryształu, cukru waniliowego i śmietan-fixu, a następnie na spód placka położyć masę karmelową, dalej ubitą śmietanę i przykryć wierzchem placka. Czekoladę białą rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki mleka i 1/2 łyżeczki masła i podobnie rozpuścić czekoladę mleczną. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch placka.