Sposób przygotowania:
Tofik
Mleko skondensowane gotować zanurzone w wodzie 3 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Orzechy pokroić drobno. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru kryształu, cukru waniliowego i śmietan-fixu, a następnie na spód placka położyć masę karmelową, dalej ubitą śmietanę i przykryć wierzchem placka. Czekoladę białą rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki mleka i 1/2 łyżeczki masła i podobnie rozpuścić czekoladę mleczną. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch placka.
misia53
kinga