kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

Tofu z warzywami i makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orientalne danie na obiad

Tofu z warzywami i makaronem ryżowym

Składniki:

Tofu z warzywami i makaronem ryżowym

 

  • dwa opakowania tofu najlepiej twardego (około 250gr)
  • pół cukinii
  • pół kapusty pekińskiej
  • pół papryki
  • garść slonecznika łuskanego
  • sos sojowy
  • olej
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

Tofu z warzywami i makaronem ryżowym
Potrzebna będzie większa patelnia lub wok. Cukinie kroimy na cieńskie plasterki lub w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy. Wyjmujemy na talerzyk. Kapustę kroimy dość drobno. Paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie z odroniną oliwy, chwile smazymy i dodajemy kapuste. Gdy te dwa warzywa sie podsmarza dodajemy cukinię, tofu i słonecznik i jeszcze chwilkę podsmarzmy delikatnie mieszając.
W miedzyczasie przygotowujemy makaron ryzowy (najczesciej wystarczy zamoczyć go na troche we wrzącej wodzie). Gotowy makaron wykładamy na talerz, na wierzch dajemy warzywa z tofu i obficie skarapiamy sosem sojowym.