Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Tokań z dziczyzny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podstawą tego słynnego węgierskiego dania jest mięso pokrojone w szerokie i długie paski. Reszta jest kwestią pomysłu. Ja prezentuje tokań z dziczyzny.

Tokań z dziczyzny

Składniki:

Tokań z dziczyzny

 

  • 600 g szynki z dzika
  • 2 łyżki smalcu z dzika
  • 50 g tłustego boczku lub słoniny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • majeranek
  • kminek mielony
  • imbir mielony
  • 2 - 3 papryki kolorowe
  • kilka grzybów najlepiej leśne, ewentualnie pieczarki
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • opcjonalnie łyżka mąki
  • 200 g ogórków konserwowych

Sposób przygotowania:

Tokań z dziczyzny
Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry, a następnie w grube paski. Podsmażamy na smalcu pokrojony boczek/słoninę, dodajemy mięso i smażymy na ostrym ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, grzyby i smażymy chwilę. Odstawiamy rondel, posypujemy papryką, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, sól, przyprawy i pokrojoną w paski paprykę. Mięso podlewamy małą ilością wywaru i winem. Dusimy pod przykryciem około 45 minut. Podczas duszenia dolewamy wywar, jeśli wyparuje. Zagęszczamy sos śmietaną zagęszczoną mąką (jeśli śmietana jest bardzo gęsta nie musimy dodawać mąki). Dusimy jeszcze 25 minut. Dodajemy do sosu ogórki pokrojone w paseczki i podgrzewamy. Podajemy z haluszkami lub kaszą pęczak.

Tagi:

grzyby szynka