Sposób przygotowania:
Tokań z dziczyzny
Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry, a następnie w grube paski. Podsmażamy na smalcu pokrojony boczek/słoninę, dodajemy mięso i smażymy na ostrym ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, grzyby i smażymy chwilę. Odstawiamy rondel, posypujemy papryką, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, sól, przyprawy i pokrojoną w paski paprykę. Mięso podlewamy małą ilością wywaru i winem. Dusimy pod przykryciem około 45 minut. Podczas duszenia dolewamy wywar, jeśli wyparuje. Zagęszczamy sos śmietaną zagęszczoną mąką (jeśli śmietana jest bardzo gęsta nie musimy dodawać mąki). Dusimy jeszcze 25 minut. Dodajemy do sosu ogórki pokrojone w paseczki i podgrzewamy. Podajemy z haluszkami lub kaszą pęczak.