jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tokań z grzybami leśnymi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dość kaloryczna potrawa, ale jakże smaczna!

Tokań z grzybami leśnymi. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tokań z grzybami leśnymi.

 

  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 1 łyżka gęsiego smalcu (lub zwykłego)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 250 g grzybów leśnych
  • 200 ml wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tokań z grzybami leśnymi.
Wieprzowinę kroimy w paski lub kostkę. Rozgrzewamy smalec, przyrumieniamy lekko posiekaną cebulę. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy paprykę w proszku - mieszamy. Dodajemy mięso i wstawiamy garnek na ogień. Przesmażamy mięso ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości podlewając niewielką ilością wody . Obieramy i kroimy grzyby. Przesmażamy je na maśle do chwili, aż odparują sok. Dodajemy grzyby do mięsa, natkę pietruszki a następnie śmietankę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy danie z ognia. Podajemy po kilku minutach z kluseczkami galuszka.
Tokań z grzybami leśnymi.
Wieprzowinę kroimy w paski lub średnią kostkę.
Tokań z grzybami leśnymi.
Dodajemy mięso i wstawiamy garnek na ogień.
Tokań z grzybami leśnymi.
Obieramy i kroimy grzyby. Przesmażamy je na maśle
Tokań z grzybami leśnymi.
Grzyby smażymy na maśle do chwili, aż odparują sok.

Tagi:

grzyby