lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Tołpyga gotowana na parze z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba gotowana na parze z dynią

Tołpyga gotowana na parze z dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tołpyga gotowana na parze z dynią

 

  • 2 filety z tołpygi
  • 250 g dyni
  • po 1 łyżce octu balsamicznego i sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki, curry
  • cynamon, sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Tołpyga gotowana na parze z dynią
Rybę oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek, dodać ocet balsamiczny, sos sojowy, curry, sól, pieprz. Dokładnie natrzeć filety i odstawić na 2 godziny do lodówki. Dynię obrać, oczyścić i pokroić w półksiężyce o grubości około 1 cm. Przyprawić cynamonem, papryką, solą i pieprzem. delikatnie wymieszać i odstawić. W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Nakładkę do gotowania na parze wysmarować olejem i na spodzie wyłożyć połowę dyni, na niej położyć filety i na wierzch pozostałą ilość dyni. Przykryć pokrywą i postawić na garnku z gotującą wodą. Gotować na parze 15 minut. Można podawać z ugotowaną wcześniej pszenicą.
Tołpyga gotowana na parze z dynią
Etap 1
Tołpyga gotowana na parze z dynią
Etap 2

Tagi:

sosy dynia