Sposób przygotowania:
Tołpyga gotowana na parze z dynią
Rybę oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek, dodać ocet balsamiczny, sos sojowy, curry, sól, pieprz. Dokładnie natrzeć filety i odstawić na 2 godziny do lodówki. Dynię obrać, oczyścić i pokroić w półksiężyce o grubości około 1 cm. Przyprawić cynamonem, papryką, solą i pieprzem. delikatnie wymieszać i odstawić. W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Nakładkę do gotowania na parze wysmarować olejem i na spodzie wyłożyć połowę dyni, na niej położyć filety i na wierzch pozostałą ilość dyni. Przykryć pokrywą i postawić na garnku z gotującą wodą. Gotować na parze 15 minut. Można podawać z ugotowaną wcześniej pszenicą.