Książka Kucharska: Smaki Japonii

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robi się jak nasze kotlety ale wrzuca na głęboki tłuszcz

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku

Składniki:

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku

 

  • mięso pokrojone na kotlety ( bez rozbijania)
  • jajko
  • mąka
  • panko -bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały,świeży chleb

Sposób przygotowania:

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku
bardzo ważna jest temperatura tłuszczu 175 C.W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast chrupiące. Gdy się zarumieni na złoty kolor ,5-7 min. Wyjąć na papier kuchenny,odsączyć.Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę. Japończycy jedzą to z sosem podobnym do Worcestershire sosu lub z musztardą . Do tego miseczka ryżu i smacznego