lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto marchewkowo jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować.

Ciasto marchewkowo jabłkowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto marchewkowo jabłkowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • olej niepełna szklanka
  • migdały płatki pół szklanki
  • orzechy laskowe szklanka
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • soda pół łyżeczki
  • łyżeczka cynamonu
  • karob 3 łyżki
  • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach.

Dodatkowo:

  • jabłka 1 kg
  • ksylitol 1 szklanka
  • czekolada wiórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo jabłkowe

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej. Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy.

Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty.

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka. Przesmażamy z ksylitolem aby powstała masa do przełożenia marchewko-wca.

Kiedy nam się przestudzi smarujemy blaty, posypujemy wiórkami cytrynowymi.

Ciasto marchewkowo jabłkowe
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Dodajemy startą marchew i mieszamy łopatką już.
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Dodajemy orzechy roztłuczone,migdały i karob.
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczke.
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty.