wypiekibeaty

wypiekibeaty

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Torcik makowy na święta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i z żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - połączenie smaków idealne na Boże Narodzenie.

Torcik makowy na święta

Składniki:

Torcik makowy na święta

Ciasto makowe

  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej rozmrażać)

krem czekoladowy

ganache z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik makowy na święta
Ciasto makowe:

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj. Dodaj żurawiny i wymieszaj. Przelej ciasto do foremki o średnicy 16 cm (lub dwóch o tej samej średnicy) - piecz w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka, jeśli pieczesz ciasto w dwóch foremkach, to piecz je przez około 25 minut). Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery). 

Krem czekoladowy:

Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.

Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność.

Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.  

Ganache z białej czekolady:

Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.  

Wykończenie:

Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).

Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków.