Sposób przygotowania:
Torcik makowy na święta
Ciasto makowe:
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj. Dodaj żurawiny i wymieszaj. Przelej ciasto do foremki o średnicy 16 cm (lub dwóch o tej samej średnicy) - piecz w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka, jeśli pieczesz ciasto w dwóch foremkach, to piecz je przez około 25 minut). Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).
Krem czekoladowy:
Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność.
Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
Ganache z białej czekolady:
Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.
Wykończenie:
Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj. Dodaj żurawiny i wymieszaj. Przelej ciasto do foremki o średnicy 16 cm (lub dwóch o tej samej średnicy) - piecz w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka, jeśli pieczesz ciasto w dwóch foremkach, to piecz je przez około 25 minut). Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).
Krem czekoladowy:
Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność.
Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
Ganache z białej czekolady:
Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.
Wykończenie:
Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków.