rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Torcik Babci Danusi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Przepyszny deser. Polecam serdecznie!

Torcik Babci Danusi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik Babci Danusi

 

  • Na blachę ok 39x23cm

 

  • Biszkopt:
  • jajka 4 sztuki
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka krupczatka 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Masa truskawkowa:
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek

 

  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietany 22%
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa
  • 100g rodzynek

 

  • Wierzch:
  • ok. 80 dkg nie za dużych truskawek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Torcik Babci Danusi
Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc. Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę. Z podanych składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 st C. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Upieczony i przestudzony biszkopt delikatnie przekrawamy wzdłuż na całej długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją między masę truskawkową, a śmietanową. Masa truskawkowa: Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz cukry waniliowe. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Po jakimś czasie dodajemy dwie łyżki gorącej wody, mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu- bo masa szybko zastyga i układamy na niej truskawki. 2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch osobnych garnkach zalewając każde 750ml gorącej wody. Tężejącymi galaretkami zalewamy truskawki. Przełożenie: Biszkopt- masa truskawkowa- cienka warstwa biszkoptu- masa śmietanowa- truskawki- galaretka agrestowa- galaretka truskawkowa. ------------------------------------------------------------------------- Do masy śmietanowej można dodać również galaretkę truskawkową. Pokrojoną w kostkę - jak pozostałe lub rozpuszczoną w 0.5 szklanki gorącej wody i przestudzoną.
Torcik Babci Danusi
Truskawkowy torcik Babci Danusi z masą śmietanową